Conferința internațională „Byzantine Liturgy and the Jews” – punctul culminant al proiectului de cercetare JOCD

Peste 40 de invitați din mai multe țări europene, din Statele Unite ale Americii și din Australia au participat în perioada 9-11 iulie la Conferința „Liturghia bizantină și evreii” organizată de Centrul de Cercetare Ecumenică din cadrul Universității „Lucian Blaga”din Sibiu. Preoți, pastori, profesori de Teologie, teologi și cercetători de la universități de pe mai multe continente au fost prezenți la Sibiu în cadrul conferinței menite să identifice elementele anti-iudaice din cultul creștin răsăritean prin care dialogul dintre Iudaism și Ortodoxie se află în impas. Conferința este punctual culminant din cadrul proiectului „Dialogul iudeo-creștin în secolul XX între toleranță și anti-semitism: documente, interpretări și perspective pentru contextul creștin ortodox”. Acest proiect este gândit să aducă lumii teologice, mediului creștin răsăritean și nu numai numeroase argumente pentru „a contracara instrumentalizarea textelor religioase în favoarea tendințelor anti-semite” și „pentru a încuraja toleranța religioasă în societate”.

Conferința de la Sibiu a fost deschisă de prof. univ. dr. Ștefan Tobler, copreședinte al Centrului de Cercetare Ecumenică din Sibiu și directorul proiectului de cercetare actual: „Am așteptat mult această zi și am muncit mult pentru ea. Suntem foarte fericiți să vedem că aceasta este înfăptuită. Dumneavoastră, participanții, ați muncit mult pentru a vă pregăti contribuțiile și mulți dintre dumneavoastră ați făcut un drum lung, din Statele Unite ale Americii și chiar din Australia. Vă mulțumim pentru interesul arătat de dumneavoastră față de ceea ce facem noi aici, în Sibiu. Suntem împreună timp de trei zile pentru a discuta o temă care nu a fost suficient prezentată”, a spus prof. univ. dr. Ștefan Tobler.

Mesajul Înaltpreasfințitului Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, a fost transmis de pr. prof. univ. dr. Aurel Pavel, prodecanul Facultății de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu și copreședinte al Centrului de Cercetare Ecumenică din Sibiu: „Vă transmit binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Laurențiu și vă dorim să aveți o bună desfășurare a lucrărilor. Vă dorim multă sănătate, multă putere de muncă și să dea Dumnezeu ca această conferință să aducă multe roade binevenite și gustate de invitați și de cititorii lucrărilor prezentate aici”, a spus părintele Aurel Pavel.

Un mesaj din partea conducerii Universității „Lucian Blaga” din Sibiu a fost transmis de prorectorul Marian Țiplic: „Sunt bucuros să aduc mesajul de salut al rectorului nostru, prof. univ. dr. Ioan Bondrea. Tema acestei conferințe este interesantă și plasează Universitatea noastră pe harta discuțiilor pe marginea acestui subiect. Le mulțumim organizatorilor pentru că au avut ideea de a avea această conferință aici, în Sibiu. Tema este de interes nu doar în mediul teologic, ci și în mediul laic”, a spus prof. univ. dr. Marian Țiplic.

Conferința a fost o adevărată dezbatere academică. Referatele prezentate au fost discutate intens între participanții creștini și evrei, între clerici și profesori universitari. Rezultatele conferinței vor fi publicate în două volume, unul în seria Israelogie a editurii Peter Lang, iar al doilea la editura Aschendorff.

Tot în cadrul conferinței a fost lansat ultimul număr al revistei RES (Review of Ecumenical Studies), editat de Dr. Alexandru Ioniță, tot un fruct al aceluiași proict de cercetare. Numărul 2 din 2019 a fost dedicat dialogului iudeo-creștin în contextul răsăritean ortodox și a fost apreciat de toți participanții la conferință, care au primit câte un exemplar. Conținutul revistei se poate vedea aici: https://content.sciendo.com/view/journals/ress/11/2/ress.11.issue-2.xml

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *